Oprócz standardowego umeblowania https://gastromocni.pl/meble-ze-stali-nierdzewnej równie istotnym czynnikiem w każdym lokalu są meble gastronomiczne. Będą one pełniły wiele ważnych funkcji, bez których w kuchni ani rusz. Do najważniejszych z nich należy przechowywanie, obróbka i samo przygotowywanie potraw.
Jakie są rodzaje mebli gastronomicznych?
Do mebli takich przede wszystkim trzeba zaliczyć:
- stoły – to na nich przygotowywane będą poszczególne dania bądź składniki do nich, w miejscu tym znajdować może się również zestaw przypraw,
- szafy, regały, półki – głównie będą one pełnić funkcje przechowywania produktów oraz przedmiotów niezbędnych do gotowania, np. naczynia, sztućce, deski, noże,
- okapy gastronomiczne – to one będą oczyszczać powietrze za pomocą specjalnych filtrów,
- umywalki – jak każdy z nas powinien wiedzieć, higiena jest najważniejsza. Z tego względu umywalka to niezbędny mebel w każdej kuchni, w której umyjemy używane produkty i sprzęt,
- wózki gastronomiczne – to na nich będą transportowane dania oraz naczynia.
Na co należy zwrócić szczególną uwagę, wybierając umeblowanie do kuchni?
Meble gastronomiczne przede wszystkim powinny charakteryzować się:
- Dobrą jakością wykonania – kuchnia używana jest praktycznie cały czas, dlatego jej umeblowanie musi być wykonane z trwałych, odpornych na uszkodzenia materiałów. Najlepiej, aby były one również łatwe w konserwacji i odporne na wysokie temperatury. W tym przypadku idealnie nadadzą się meble ze stali nierdzewnej.
- Funkcjonalnością – ważne, aby praca w kuchni była jak najłatwiejsza i przyjemna. Z tego względu przede wszystkim warto pamiętać, aby meble były dostosowane do osób tam pracujących. Nie mogą być one ani za niskie, ani za wysokie.