Obróbka termiczna to w skrócie poddanie żywności wpływowi wysokiej temperatury. Do czynności takich można zaliczyć:
- duszenie,
- gotowanie na parze,
- podgrzewanie,
- smażenie,
- pieczenie,
- blanszowanie jedzenia.
Większość z nich z pewnością jest znana. Jedną z ciekawszych dla niektórych może być blanszowanie. Jest to po prostu krótkotrwałe zanurzenie warzyw bądź w niektórych przypadkach owoców we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie.
Jakie jest zastosowanie obróbki termicznej?
Poprzez obróbkę termiczną żywności https://gastromocni.pl/obrobka-termiczna można nadać jej wielu walorów, takich jak smak, zapach, wygląd, czy konsystencja. Innym skutkiem takiego działania może być zwiększenie bezpieczeństwa potraw oraz wyeliminowanie niebezpiecznych bakterii.
Co więcej, obróbka termiczna może wpłynąć na lepszą przyswajalność i strawność jedzenia. Do wad tego rozwiązania często należy utrata cennych witamin i aminokwasów.
A zatem, jak zniwelować działanie niepożądanych efektów?
Jedną z najlepszych i najzdrowszych metod obróbki jest gotowanie. Aby warzywa nie utraciły najważniejszych składników odżywczych, zaleca się gotowanie ich w skórce, w niewielkiej ilości wody (ewentualnie na parze) oraz pod przykryciem.
Warto również pamiętać o specjalnym wyposażeniu kuchni. Jeśli zależy nam na najwyższej jakości posiłkach, warto zainwestować w porządny sprzęt. Może to być parowar bądź tak zwana zdrowa patelnia, która powinna być pokryta powłoką ceramiczną. W żadnym wypadku nie powinna ona być produkowana z plastiku.