Dobór odpowiedniego wyposażenia gastronomii

Podstawą funkcjonowania kuchni gastronomicznej jest idealne zaopatrzenie każdego z pomieszczeń w wyposażenie gastronomiczne. Pozwoli to na przyrządzanie posiłków i pracę w odpowiednich warunkach. Co powinno wchodzić w skład wyposażenia gastronomii? 

W jaki sposób dzieli się zaplecze gastronomii? 

Każde zaplecze gastronomiczne https://gastromocni.pl/ składa się z magazynu, z miejsca do przygotowywania posiłków, kuchni i ekspedycji. Każde z tych pomieszczeń powinno posiadać odpowiednie wyposażenie. Magazyn jest miejscem przechowywania produktów, zarówno tych wymagających chodzenia, jak i niechłodniczych. Istotne jest, aby występowały tam wszelkie szafy, regały, palety i urządzenia chłodnicze.

W miejscu przygotowań bardzo często są wydzielone pomieszczenia do brudnej i czystej obróbki. Na pewno przydatne będą tu maszynki do obierania warzyw, urządzenia do sterylizacji jaj i wiele innych.

W kuchni natomiast ze względu na obróbkę termiczną żywności powinny znaleźć się odpowiednie narzędzia takie jak: piece, okapy, kuchnie, grille, patelnie, kotły warzelne itp. 

Ponadto także zlewy, zmywarki, miksery, półki i szafki. Dział ekspedycji najczęściej jest miejscem wydawania dań, powinno się znaleźć tu stół odstawczy, zlew, wózki i nadstawki i wiele innych. 

 Jak wybrać idealne wyposażenie gastronomiczne?

Przede wszystkim całe wyposażenie powinno być trwałe i odporne na czynniki panujące w kuchni i innych pomieszczeniach.

Są to przede wszystkim wysokie temperatury i duża wilgotność powietrza. Meble i urządzenia powinny być bezpieczne w użytkowaniu i zapewniać maksymalny komfort pracy.  

Ten wpis został opublikowany w kategorii meble gastronomiczne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz