W branży gastronomicznej jest pewna część zaplecza, o której niewiele się mówi, chociaż stanowi ona nieodzowny element każdej restauracji, Każdego baru bądź innego lokalu. Mowa tutaj oczywiście o zmywalni. Bez tego specjalnie przygotowanego pomieszczenia trudno byłoby sobie przecież wyobrazić prawidłowe funkcjonowanie gastronomii.
To tutaj naczynia są nie tylko myte, dezynfekowane i wyparzane, ale również układane i segregowane zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, tak aby praca w lokalu szła szybko i sprawnie. Co jest ważne w organizacji zmywalni? Na co warto zwrócić uwagę?
Funkcjonalność przede wszystkim
Przede wszystkim istotne jest, by w zmywalnie zadbać o funkcjonalność danego pomieszczenia. Musi być ono zorganizowane tak, by wszelkie wykonywane wewnątrz prace można było realizować jak najszybciej.
Przy dużym ruchu w restauracji – zmywalnia to miejsce, gdzie regularnie napływa naprawdę wiele brudnych naczyń zarówno z sali, jak i z serca lokalu, czyli z kuchni. Praktyczna przestrzeń to więc priorytet.
Odpowiedni przewiew powietrza
Ważny jest też odpowiedni przewiew powietrza zapewniony wewnątrz zmywalni. Po pierwsze, wpłynie to na lepszy komfort pracy zatrudnionych tam osób. Po drugie natomiast zapobiegnie nadmiernemu, niepotrzebnemu parowaniu naczyń.
Sprawi to również, że naczynia będą lepiej schły i będzie się to działo w zdecydowanie szybszym tempie. Podczas dużego obłożenia knajpy czy baru jest to prawdziwie istotne, bo naczynia ze zmywalni zabierane są systematycznie, więc dobrze, by było w pełni gotowe do wydania na stoły.